De Witte Bollen

De originele titel van het beeld is ‘Cellen’, maar van de omwonenden en ‘gebruikers’ kreeg het de voor de hand liggende naam ‘De Witte Bollen’.
Opdrachtgever was het Medisch Centrum Ommoord dat het liet plaatsen in de tuin van het MC aan de Briandplaats, Ommoord.

Door groei en vergrijzing van Ommoord eiste de gezondheidszorg meer ruimte en moest er worden uitgebreid. In 1995 werd de tuin geofferd voor een nieuwe vleugel en De Witte Bollen stonden in de weg en de aannemer zette het zolang in het groene niemandsland bij de Kelloggplaats. Bij het MC kwam,en nieuwe mensen en zij kenden de geschiedenis omtrent hun erfgoed niet. Niemand keek meer om naar het kunstwerk. Het werd niet meer onderhouden, verweerde en uiteindelijk kwamen er vernielingen. In 2009 werd het kunstwerk twee maal in brand gestoken. Het zwaar gehavende werk werd in 2009 dan ook door de gemeente afgevoerd.

Peter Buisman, die bezig was met zijn boek ‘Kunst in Ommoord’ heeft zich over het lot van De Witte Bollen ontfermd. Hij richtte de Stichting De Witte Bollen op ( dewittebollen@gmail.nl ). Ondersteund door de omwonenden zorgde deze er voor dat het beeld werd gerestaureerd en teruggeplaatst aan de Briandplaats.

Tom Waakop Reijers (www.tomwaakopreijers.nl) werd bereid gevonden het werk weer in de oude staat terug te brengen en zelfs zodanig te verbeteren dat het aan de eisen van deze tijd voldoet. De eisen van vandaag zijn strenger dus het werk is nu steviger qua constructie, voorzien van brandwerend materiaal en een betere beschermlaag.

27 augustus 2011 was het zover en werd het beeld feestelijk onthuld door Burgemeester Aboutaleb.

 

KLIK…. op de afbeelding om deze te vergroten

De restauratie, het beheer en onderhoud voor de komende jaren is mede mogelijk gemaakt door: Bewonersorganisatie Ommoord, Centrum Beeldende Kunst Rotterdam, Deelraadgemeente Prins Alexander, Erasmus Rotterdam Gezondheidsonderzoek, Gemeentewerken Rotterdam, Gezondheidscentrum Ommoord, het Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam, Prins Bernhard Cultuurfonds, Stadscoöperatie Woonstand, Stichting Art Imaginaire, Stichting Bevordering Volkskracht, Woningcorporatie Woonbron, Wijkaccomodatie Romeynshof en zeker niet te te vergeten De Bewoners van Ommoord.